Cebula, czosnek, por, szalotka - uwielbiamy dodawać je wszystkie do naszych kulinarnych arcydzieł ze względu na ich właściwości aromatyczne i smakowe. Jednak to właśnie ta rodzina roślin jest najbardziej toksyczna dla naszych psów. Nawet niewielka ilość może sprawić, że nasi psi towarzysze znajdą się w niebezpiecznym stanie i potencjalnie może dojść nawet do ich śmierci.
Przyjrzyjmy się bliżej cebuli i dowiedzmy się, dlaczego jest ona tak niebezpieczna dla naszych psów.
Cebula dla psa
Cebula należy do rodziny roślin okopowych. Czosnek, por, szalotka (lub zielona cebula), szczypiorek także.
Wszystkie cebule - biała, żółta, zielona - mogą wywołać u Twojego psa toksyczne zmiany w organizmie. Niezależnie od tego, czy są gotowane czy surowe, wszystkie części cebuli, w tym liście, miąższ, skórka i sok, są niebezpieczne dla Twojego psa.
Psy japońskiego pochodzenia - Akita i Shiba Inu - są najbardziej podatne na toksyczne działanie cebuli.
Dlaczego cebula jest szkodliwa dla psów?
W przypadku niektórych toksycznych pokarmów dla psów, takich jak winogrona, eksperci nie wiedzą dokładnie, dlaczego te pokarmy są szkodliwe. Jednak w przypadku cebuli odpowiedź jest jasna.
Cebula zawiera toksyczną dla psów substancję chemiczną o nazwie dwusiarczek N-propylu. Jest to związek chemiczny należący do związków siarki i to właśnie on leży u podstaw tego, dlaczego cebula jest tak niebezpieczna dla psów.
Dwusiarczek N-propylu przyłącza się do cząsteczek tlenu w czerwonych krwinkach Twojego psa, powodując uszkodzenie oksydacyjne. Uniemożliwia to prawidłowe przenoszenie tlenu przez czerwone krwinki. Jest to wystarczająco szkodliwe samo w sobie, ale dodatkowo oszukuje układ psa, aby myślał, że jego własne czerwone krwinki są niebezpieczne. W ten sposób organizm psa atakuje czerwone krwinki w procesie zwanym hemolizą.
Hemoliza, jeśli nie jest kontrolowana, prowadzi do niedokrwistości hemolitycznej. Oznacza to, że czerwone krwinki Twojego psa są niszczone szybciej niż mogą być wytwarzane, co prowadzi do poważnych objawów zatrucia, a nawet śmierci bez leczenia.
Wszystkie części cebuli są trujące dla psów
Każda część cebuli jest trująca, w tym liście, miąższ, skórka, a nawet sok. Nie ma też znaczenia, czy cebula jest gotowana czy surowa. Gotowanie cebuli nie usuwa chemicznego disiarczku, więc jest tak samo niebezpieczne dla Twojego czworonożnego przyjaciela.
Ważne jest, aby pamiętać, że wszystkie rodzaje cebuli są niebezpieczne. Cebula biała, cebula żółta, cebula czerwona, cebula zielona … żadna z nich nie jest bezpieczna dla Twojego czworonoga. Dodatkowo, różne formy cebuli narażają Twojego psa na niebezpieczeństwo. Szczególnie niebezpieczna jest cebula w proszku, ale inne formy - suszona lub odwodniona, smażona, soki itp. również stanowią zagrożenie dla psa.
Co to jest zatrucie cebulą?
Gatunki z rodzaju cebulowatych, w tym cebula, czosnek, pory i szczypiorek mogą być toksyczne dla psów zarówno w nadmiernych ilościach, jak i w dłuższym okresie czasu. Rośliny z tej rodziny zawierają związki siarki organicznej, które są odpowiedzialne za charakterystyczny zapach i smak.
Związki te są metabolizowane do wysoce reaktywnych utleniaczy, które mogą uszkadzać czerwone krwinki (erytrocyty) psów, w szczególności niektórych ras japońskich, takich jak Akita i Shiba inu. Utleniacze wiążą się bezpośrednio z erytrocytami, stąd te rasy psów są szczególnie zagrożone ze względu na specyficzny skład chemiczny ich czerwonych krwinek. Wszystkie psy są jednak podatne na to zagrożenie, w przeciwieństwie do ludzi, na których czerwone krwinki związki te nie wywierają wpływu.
Ponieważ poziom utleniaczy w erytrocytach jest wyższy niż zdolność komórek do metabolizmu antyoksydacyjnego, dochodzi do stanu zwanego hemolizą oksydacyjną, która wpływa na transport tlenu i powoduje pękanie czerwonych krwinek, które ulegają zniszczeniu. Na erytrocytach pojawiają się ciałka Heinza, nieprawidłowe krwinki widoczne w badaniu mikroskopowym rozmazu krwi.
U psów cierpiących na toksyczne działanie roślin cebulowatych rozwija się niedokrwistość hemolityczna. Zazwyczaj początek choroby jest opóźniony o kilka dni, ale duże dawki mogą wywołać objawy niedokrwistości już w ciągu jednego dnia po spożyciu. Mogą również wystąpić wymioty, biegunka i zaburzenia żołądkowo-jelitowe.
Dawka toksyczna wynosi zazwyczaj 15-30 gramów na kilogram masy ciała psa, czyli około 0,5% masy ciała.
Wszystkie gatunki tych roślin mogą powodować taką toksyczność, jednak czosnek jest najbardziej skoncentrowany i dlatego najbardziej niebezpieczny dla psów. Suszone, sproszkowane i gotowane produkty są tak samo toksyczne jak te, które są świeże i surowe.
W miarę postępu choroby, szpik kostny wytwarza nowe czerwone krwinki i niedokrwistość mija, o ile nie dochodzi do dalszego wystawienia na jej działanie. Wysokie dawki mogą wymagać transfuzji krwi, aby uniknąć śmiertelnie niskiego poziomu erytrocytów.
Cebula, czosnek i inni członkowie rodziny cebulowatych mogą być toksyczne dla psów. Nazywa się to toksycznością gatunków roślin cebulowatych, lub toksycznością cebuli. Objawy mogą pojawić się po kilku dniach.
Objawy zatrucia cebulą u psów
Te objawy mogą wskazywać, że twój pies zjadł cebulę lub czosnek.
- Zapach cebuli lub czosnku w wydychanym powietrzu
- Nadmierne ślinienie się
- Podrażnienie jamy ustnej
- Wymioty
- Biegunka
- Letarg
- Oznaki bólu brzucha
- Szybkie bicie serca (tachykardia)
- Zadyszka (tachypnea)
- Osłabienie
- Brak tolerancji wysiłku fizycznego
- Zapaść
- Jasne lub niebieskawe dziąsła
Wystrzegaj się tych produktów
Oto rodzaje produktów, które powinieneś trzymać z dala od swojego psa.
- Czosnek - najbardziej toksyczny, około pięć razy silniejszy od cebuli
- Cebula
- Pory
- Szczypiorek
- Szalotki lub zielone cebulki
- Czosnek lub cebula w proszku
Przyczyny zatrucia cebulą u psów
To niektóre z przyczyn i czynników ryzyka związanych z toksycznością gatunków roślin cebulowatych.
- Spożycie świeżo rosnącej cebuli, czosnku lub szczypiorku
- Karmienie psa jedzeniem przygotowanym dla ludzi
- Pies gryzie otwarte opakowanie z suszoną lub sproszkowaną cebulą lub czosnkiem
- Niektóre rasy są bardziej podatne (rasy japońskie takie jak Akita i Shiba Inu)
- Niektóre czynniki mogą osłabiać czerwone krwinki i zwiększać podatność psa na toksykozę wywołaną przez gatunki z rodziny cebulowatych (niedobór cynku, dehydrogenaza glukozo-6-fosforanowa, która jest dziedzicznym niedoborem, oraz niektóre leki).
Diagnostyka zatrucia cebulą u psów
Jeśli wiesz, że twój pies zjadł produkt, który zawiera cebulę lub czosnek, ułatwi to diagnozę.
Jeżeli już pies wykazuje oznaki senności i osłabienia, wskaźniki niedokrwistości hemolitycznej będą prawdopodobnie widoczne w badaniu krwi. Może to również pomóc w określeniu stopnia zaawansowania problemu. Analiza moczu może wykazać wysoki poziom hemoglobiny w moczu.
Niedokrwistość Heinza może być widoczna w badaniu rozmazu krwi, nawet przed wyraźnym spadkiem liczby czerwonych krwinek. Inne objawy, takie jak zapach cebuli lub czosnku w oddechu (przy niedalekim spożyciu), lub wymioty i biegunka z niestrawionymi kawałkami mogą być również wczesnym sygnałem, że pies ma zatrucie spowodowane przez rośliny z gatunku cebulowatych.
W przypadku nieznanych przypadków zatrucia, lekarz weterynarii może zapytać, jakie pokarmy regularnie podajesz swojemu psu i zasugerować sprawdzenie listy składników.
Leczenie zatrucia cebulą u psów
Jeśli zatrucie nastąpiło niedawno, można wywołać wymioty i podać psu węgiel aktywowany w celu zmniejszenia wchłaniania substancji w przewodzie pokarmowym. Zwierzęta, które zatruły się w ciągu ostatnich kilku dni, wymagają monitorowania psa pod kątem objawów niedokrwistości, a lekarz weterynarii może zalecić dietę ubogą w utleniacze.
W przypadku spożycia dużej ilości substancji, może zaistnieć konieczność zatrzymania psa w szpitalu weterynaryjnym na ten okres czasu. Ciężko chore psy będą prawdopodobnie potrzebowały dodatkowego tlenu, aby uzupełnić zmniejszone krążenie czerwonych krwinek, a transfuzja krwi może być konieczna, aby ustabilizować stan psa do czasu, aż szpik kostny będzie w stanie wytworzyć wystarczającą ilość nowych, zdrowych erytrocytów.
Powrót do zdrowia po zatruciu cebulą u psów
Psy mogą odzyskać zdrowie po łagodnym zatruciu cebulą lub czosnkiem, ale ciężkie zatrucie może być śmiertelne, zwłaszcza bez leczenia. Jeśli wiesz, że twój pies zjadł dużą ilość cebuli lub czosnku, powinieneś natychmiast zabrać go do lekarza weterynarii, nawet jeśli nie ma żadnych bezpośrednich objawów.
Najlepszym sposobem radzenia sobie z tym problemem jest zapobieganie ekspozycji. Jeśli karmisz swojego psa jedzeniem przygotowanym dla ludzi, sprawdź, czy na liście składników nie ma cebuli, czosnku lub innych produktów z rodziny cebulowatych. Nawet jeśli Twój pies nie będzie miał żadnych objawów, regularne spożywanie małych dawek sprawi, że przypadkowe zjedzenie będzie znacznie poważniejsze.
Wszelkie zepsute jedzenie zawierające produkty z cebuli lub czosnku wyrzuć do śmietnika lub umieść w szczelnie zamkniętym koszu na śmieci. Zachowaj środki ostrożności, jeżeli w Twoim ogrodzie rosną gatunki z rodziny cebulowatych. Psy zazwyczaj nie lubią smaku tych roślin, ale bezpieczniej jest trzymać je poza zasięgiem.
Czy jest jakaś ilość cebuli, która jest bezpieczna dla psów? Krótka odpowiedź: Nie.
Jeśli Twój pies pewnego dnia dorwie się do cebuli i ją zje, to wystarczy, że spożyje 0,05% swojej wagi w cebuli, aby była to ilość toksyczna. Dla psa ważącego 20 kilogramów to jedna mała cebula. Zastanów się, co to oznacza dla malutkiego Yorka!
Prawdziwie przerażającym faktem dotyczącym niedokrwistości hemolitycznej jest to, że może ona powstawać we krwi powoli, przez długi okres czasu.
Wyobraź sobie, że każdego ranka jesz na śniadanie jajecznicę, w której jest cebula lub cebula w proszku i dajesz swojemu psu mały kęs każdego ranka. Następnie na lunch jesz hamburgera (surowa lub grillowana cebula pozostawia swoje soki na bułce i hamburgerze), a Twój pies kradnie kęs. Na kolację jesz krążki cebulowe lub smażone grzyby i cebulę ze stekiem i oferujesz kawałek tego steku swojemu psu. Toksyczność gromadzi się w jego organizmie. W końcu pojawiają się objawy toksycznego działania cebuli.
Z każdej ilości cebuli, a zwłaszcza z cebuli w proszku i czosnku w proszku, które są silniejsze niż świeża cebula, czas jest najważniejszy, gdy zauważysz objawy. Należy również pamiętać, że czosnek w proszku i czosnek są bardziej toksyczne niż cebula, więc unikać podawania jakiejkolwiek ilości psu.
Najistotniejsze kwestie dotyczące psów i cebuli
Niezależnie od tego, czy Twój posiłek zawiera surową cebulę, suszoną cebulę, cebulę w proszku, sok z cebuli, świeżą lub gotowaną cebulę dowolnego rodzaju (żółtą, zieloną, białą itp.), spożywanie jej jest niebezpieczne dla Twojego psa. Jest to niebezpieczne dla Twojego psa, ponieważ z czasem może się ona odkładać we krwi, dlatego nawet niewielka ilość, podawana regularnie, jest powodem do zaniepokojenia i może oznaczać ciężką anemię, a nawet śmierć Twojego ukochanego psiego przyjaciela.
Nie ma bezpiecznej ilości cebuli dla Twojego psa, a wielkość, wiek, rasa i stan zdrowia określają poziom toksyczności. Duże psy mogą lepiej znieść niewielką ilość cebuli niż małe pieski. Nie powinniśmy jednak NIGDY podawać naszym psom cebuli w jakiejkolwiek postaci, w tym w jakiejkolwiek żywności ludzkiej zawierającej cebulę. To takie proste - cebula, czy jakikolwiek członek rodziny cebulowatych, może być dobra dla nas, psich rodziców, ale jest absolutnie zakazana dla psów.